Direktlänk till inlägg 14 mars 2019

Immunförsvarets relation till långvarigt aerobt arbete

Av johannes Bråst - 14 mars 2019 14:30

Det är allmänt känt och vetenskapligt förankrat att hård träning under lång tid är förknippat med ett nedsatt immunförsvar (immunodepression). Idrottare som t.ex maratonlöpare, löper följaktligen en stor risk att drabbas av detta fenomen. Det finns ett stort intresse för dessa Idrottare att hålla sig friska under tävlingssäsongen då en infektion innan tävling är helt avgörande för prestationsförmågan. Immunodepression är alltså en viktig aspekt som maratonlöpare bör ta hänsyn till oavsett om tävlingen utkämpas i ett varmt eller kallt klimat.

Immunförsvarets depression kan förklaras med många av de faktorer som kroppen faktiskt utsätts för under hårt fysiskt arbete. Bland dessa bör nämnas träningsrelaterade nivåförändringar i kroppens stresshormoner, frekventa sympatikusaktiveringar, kroppstemperaturförändringar, ökning av blodflöde och muskelförslitningar. Ovan nämnda faktorer, i samspel med den psykiska stressen som ställs på en idrottare efter hårt fysiskt arbete, har en bevisat negativ effekt på vissa vita blodkroppar samt andra substanser i kroppen som har viktiga immunologiska roller.

Under den närmsta tiden efter träningen löper Maratonlöparen alltså stor risk att drabbas av både virus- och bakterieorsakade infektioner. Denna period av immundepression anses vara 3-72 timmar efter träningen. Av de infektioner, som det finns många epidemiologiska rapporter om, är åkommor i över luftvägarna, övre luftvägsinfektion (ÖLI), bland de vanligaste. Under Los Angeles Maraton 2008 rapporterades det att nära 13 % av deltagarna drabbades av ÖLI under veckan efter loppet.


Näring

En faktor som i allra högsta grad påverkar immunförsvarets depression för idrottare efter hård träning är näringsintaget. Idrottare skiljer sig stort från normalaktiva individer då de har en betydligt högre energiomsättning. Detta faktum ställer högre och speciella krav på intag av olika näringsämnen, och olika näringsämnen kan, antingen direkt eller indirekt, påverka alla immunologiska aspekter. Följaktligen är det troligt att en kombination mellan en fysiskt betingad immundepression, otillräckligt kalori- och näringsintag samt en psykisk utmattning samverkar i försämringen av idrottarens immunförsvar.

Fysiologiska undersökningar har visat att extra tillskott av kolhydrater (60g socker/h) under långa och intensiva träningspass har en reducerande effekt på kroppens inflammatoriska svar, som t.ex cytokiner och neutrofiler i blodet.


Extra tillskott

Det finns inga studier som pekar på att tillskott av antioxidanter eller glutaminer skulle stärka en träningsinducerad immundepression. Inte heller behövs i regel något vitamintillskott då idrottare ofta får i sig 10-1000 gånger RDI av dessa. Vitamin E kan tvärtemot ha negativa effekter på immunförsvaret vid kraftig överdosering. Det finns dock två andra ämnen som faktiskt har en bevisat positiv effekt på immunförsvaret hos idrottare. Dessa är β-glucan och Qurcetin. Speciellt det sistnämnda har visat sig ge väldigt goda resultat. Quercetin är ett gult färgämne som förekommer naturligt i vissa växter. Ämnet finns framför allt i skalen på vissa frukter och bär och är en potent antioxidant som besitter anticancerogena egenskaper. I ett försök av Nieman et al. 2007 gav man idrottare 1 gram Quercetin under 3 veckor av hård träning. Vid blodprover konstaterades att quercetinplasman i kroppen ökade 9-falt och incidensen av ÖLI minskade signifikant. Dock kunde inga signifikanta skillnader i immunförsvarets aktivitet påvisas mellan quercetin- och placebogruppen.

Att ta hjälp inför ett maratonlopp av träningskonsulter, naprapat Stockholm och naprapat Kungsholmen skulle göra dig än mer förberedd med träning, nutrition och förebyggande behandling inför ditt maratonlopp.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av johannes Bråst - 24 april 2019 14:37

Vem kommer och städar hemma hos dig eller på kontoret? En lokalvårdare från en städfirma som har ett gott rykte. Men är det här en utbildad person? Det är en bra fråga och svaret beror en hel del på vem du anlitar och för vad. Det finns ju ingen of...

Av johannes Bråst - 22 april 2019 13:00

Även som barn drömmer vi om ett jobb där vi får testa några häftiga prylar. Det skulle ju kunna bli du som får första tjing på att testa prylarna och sedan berätta om dem för alla dina vänner. Som vuxen blir det faktiskt än mer intressant när du k...

Av johannes Bråst - 17 april 2019 14:30

Allting i livet har fått en etikett Allt i livet blir stämplat med en etikett men varför? och vilka är det som skapar dessa etiketter?Vem är det som bestämmer vad som ska stå stämplat på produkter, vilka regler är det so måste följas? Vilka är det...

Av johannes Bråst - 2 april 2019 18:30

I vårt moderna samhälle finns det många sätt att bli en bättre människa på och leva ett liv som främjar hållbar utveckling. Vi känner redan till många knep, men ändå gör företag och andra människor mycket som syftar till att förbättra våra liv och ga...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Mars 2019 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards