Direktlänk till inlägg 17 april 2019

Livet med Etiketter

Av johannes Bråst - 17 april 2019 14:30

Allting i livet har fått en etikett

Allt i livet blir stämplat med en etikett men varför? och vilka är det som skapar dessa etiketter?Vem är det som bestämmer vad som ska stå stämplat på produkter, vilka regler är det so måste följas? Vilka är det som sätter etiketter på oss människor och är det rätt att en del får negativa etiketter medan andra får negativa? Har etiketter alltid haft samma historiska innebörd eller har den förändrats med tiden?
Vi har med hjälp av alltometiketter.se gått vidare med frågan och fått en del svar.


Rätt eller fel.

När det kommer till människor eller känslor så är det inte rätt att sätta en förutbestämd etikett, det är så kallade fördomar som skapar dessa etiketter. Människor är så oförutsägbara att även om 9 av 10 människor gör på ett sätt så behöver inte den 10:e göra likadant. Detta gör att varje individ är unik.

När det kommer till produkter som är skapad av människor så finns det dock regler för hur dessa etiketter ska se ut och innehålla. I Sverige så måste etiketten ha en innehållsförteckning, denna måste innehålla alla grundämnen, en del ämnen som t.ex coca cola har i sin cola ligger dolda inom ett annat ämne.Vilket möjlig gör att ingen kan kopiera deras recept. Anledningen till att man måste ange innehållsförteckning är att en del människor är allergiska mot en del ämnen. Så för att undvika att allergiker får i sig fel ämnen så är det lag på att detta skrivs ut.

Det andra som måste stå skrivet på en etikett är näringsfördelningen dvs hur många kalorier, protein , kolhydrater och fett som produkten innehåller detta är också för att underlätta och inte missleda folk att en produkt är nyttigare än vad den egentligen är. Många som är hårt tränande använder sig flitigt utav näringsfördelningen för att få i sig så lite fett som möjligt medan dem håller upp ett högt protein intag.


Etiketter genom tiderna

Etiketter har förändrats väldigt mycket genom tiderna, människan för i tiden var det hög status att vara överviktig det var en etikett på att man va rik och hade det väldigt gott ställt där hemma, medan idag så  är det tvärt om, är man överviktig så har man det dåligt hemma och fyller ett tomrum med mat istället.

Etiketter finns som ett hjälp medel men man ska aldrig lite 100% på vad dem säger, även fast det är lagstyrt vad som får stå på dem så är det dåligt kontrollerat att det som verkligen står där stämmer. En nygjord granskning har visat att nötkött har innehållit hästkött utan att detta funnits i innehållsbeskrivningen våra lagar gör att när detta är känt får inte köttet längre säljas.

Slutsats

Det är en god idé att ge människor en uppfattning av vad dem får dock kan det även leda till en falsktrygghet så va alltid 100% säker att en vara inte innehåller något ni inte vill ha i er innan ni äter det!

Tack till alltometiketter.se som har bidragit med den här artiklen läs mer om dem här

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av johannes Bråst - 24 april 2019 14:37

Vem kommer och städar hemma hos dig eller på kontoret? En lokalvårdare från en städfirma som har ett gott rykte. Men är det här en utbildad person? Det är en bra fråga och svaret beror en hel del på vem du anlitar och för vad. Det finns ju ingen of...

Av johannes Bråst - 22 april 2019 13:00

Även som barn drömmer vi om ett jobb där vi får testa några häftiga prylar. Det skulle ju kunna bli du som får första tjing på att testa prylarna och sedan berätta om dem för alla dina vänner. Som vuxen blir det faktiskt än mer intressant när du k...

Av johannes Bråst - 2 april 2019 18:30

I vårt moderna samhälle finns det många sätt att bli en bättre människa på och leva ett liv som främjar hållbar utveckling. Vi känner redan till många knep, men ändå gör företag och andra människor mycket som syftar till att förbättra våra liv och ga...

Av johannes Bråst - 14 mars 2019 14:30

Det är allmänt känt och vetenskapligt förankrat att hård träning under lång tid är förknippat med ett nedsatt immunförsvar (immunodepression). Idrottare som t.ex. maratonlöpare, löper följaktligen en stor risk att drabbas av detta fenomen. Det finns ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2019
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards